<![CDATA[Photo Antonakakis, Φωτογράφος Ηράκλειο - Blog]]>Fri, 26 Feb 2016 03:39:01 +0200Weebly<![CDATA[Επαγγελματίας φωτογράφος ]]>Thu, 15 Jan 2015 00:31:58 GMThttp://www.photoantonakakis.gr/blog/professional-photographerΠολλοί καλλιτέχνες δεν βλέπουν με καλό μάτι την επαγγελματική φωτογραφία, πίσω όμως από αυτήν την άποψη κρύβονται πολλές γενικεύσεις και προκαταλήψεις.

Τρανταχτό παράδειγμα θεωρώ ότι είναι ο Αφρικανός επαγγελματίας φωτογράφος Seydou Keïta ο οποίος έζησε στην Αφρική από το 1921 έως το 2001. Ένας από τους αγαπημένους μου φωτογράφους.

Η δύση τον ανακάλυψε +70 ετών (σημείωση: οι φωτογράφοι είναι καλύτεροι όσο μεγαλώνουν). Και το ταπεινό του έργο μπήκε στις μεγαλύτερες γκαλερί της Νέας Υόρκης και των Παρισίων και πέρασε στην ιστορία έως ένας από τους Master Photographers της ανθρωπότητας. Αυτός και όσοι φωτογράφισε...

Και όμως, ήταν ένας επαγγελματίας φωτογράφος. Υπάρχουν πολλοί σαν αυτόν, γνωστοί και άγνωστοι, εκεί έξω.


]]>
<![CDATA[Τέχνη και Φωτογραφία]]>Tue, 02 Dec 2014 01:27:58 GMThttp://www.photoantonakakis.gr/blog/art-photographyΣε προ 15ετίας περίπου συνέντευξή του ο πρόσφατα αποβιώσας καθηγητής επιδημιολογίας του Χάρβαρτ (και παραλίγο κάτοχος Νόμπελ) Δ. Τριχόπουλος έλεγε: 

"Δεν νομίζω ότι δώσαμε απαντήσεις και ούτε νομίζω θα δώσουμε μέσω της επιστήμης αυτό σε που ονομάζουμε μυστήριο της ζωής.

Πιθανόν σε αυτόν τον τομέα η φιλοσοφία να είναι καλύτερα εξοπλισμένη ή ακόμη καλύτερα εξοπλισμένη να είναι η τέχνη ­ ίσως γιατί η τέχνη σού αφαιρεί και την αναγκαιότητα να απαντήσεις σε ένα "γιατί". Η τέχνη δεν νιώθει υποχρεωμένη να απαντήσει σε τίποτε... Αυτό είναι μια πιο λυτρωτική οπτική του κόσμου μας».
]]>
<![CDATA[Saul Leiter- Καλλιτεχνική Φωτογραφία]]>Mon, 25 Aug 2014 19:33:28 GMThttp://www.photoantonakakis.gr/blog/saul-leiter
]]>
<![CDATA[Η ουσία της φωτογραφίας]]>Sun, 24 Aug 2014 18:39:43 GMThttp://www.photoantonakakis.gr/blog/6Picture
Η γυναίκα που βλέπετε στην διπλανή φωτογραφία δεν είναι μια γυναίκα της εποχής της μητέρας σας ούτε της γιαγιάς σας. Είναι η μια γυναίκα 100 χρόνια πριν σε μια φωτογραφία ντοκυμαντέρ από τα τότε Βαλκάνια.

Τα ασπρόμαυρα "βίντεο" χρονικών  των εποχών προ 100 ετών είναι ασπρόμαυρα, τρεμοπαίζουν, και μοιάζουν σαν να τα βλέπουμε στο fast forward. Παραπέμπουν έτσι σημειολογικά σε μια πολύ παλιά εποχή που μοιάζει εντελώς διαφορετική από την δική μας, την καθαρή, έγχρωμη και διαυγή μοντέρνα εποχή της ψηφιακής τελειότητας.

Αν δούμε όμως φωτογραφίες της ίδιας εποχής (όπως η παραπάνω και οι παρακάτω) είναι πολύ πιθανό να σοκαριστούμε. Φωτογραφίες εκπληκτικής ανάλυσης που ούτε οι σημερινές ακριβότερες φωτογραφικές μηχανές δεν μπορούν να πετύχουν, με εκπληκτικά χρώματα, διαυγή εικόνα που τα κάνει όλα να φαίνονται ζωντανά και τρισδιάστατα.

Πρόκειται για τις 72,000 φωτογραφίες του Γάλλου τραπεζίτη και φιλάνθρωπου
Albert Kahn ο οποίος χρηματοδότησε πριν από 100 χρόνια ένα παγκόσμιο project για την καταγραφή του κόσμου ως είχε το 1910 με τις πιο σύγχρονες έγχρωμες μηχανές της τότε εποχής. Έστειλε φωτογράφους σε πολλά μέρη οι οποίοι έφτιαξαν το πρώτο μεγάλο αρχείο έγχρωμων και διαυγών φωτογραφιών από εξωτικούς για την εποχή πολιτισμούς (π.χ. την πολυεθνική Οθωμανική ακόμη Θεσσαλονίκη του 1910-1913).

Παραθέτω παρακάτω μερικές μόνο φωτογραφίες που τις πήρα από καρέ βίντεο 360p (δηλαδή πολύ μικρό βίντεο στο youtube). Mόνο να φανταστούμε μπορούμε την πραγματική ανάλυση αυτών των εκπληκτικών φωτογραφιών.

Υπάρχει και βιβλίο με φωτογραφίες: http://www.albertkahn.co.uk/book.html . Εκεί οι φωτογραφίες θα είναι εκπληκτικά διαυγείς γιατί η φωτογραφία μόνο όταν εκτυπωθεί στο χαρτί μπορεί να δείξει την ανάλυσή της.

Γενικά είχαν πρόβλημα με την κίνηση κατά την λήψη με τις τότε μηχανές, αλλά όταν κάτι έμενε ακίνητο ή στα ακίνητα αντικείμενα το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.

Και σκεφτείτε πόσο κοντά μας φέρνουν σε αυτή την εποχή αυτές οι φωτογραφίες σε σύγκριση με τα ασπρόμαυρα χρονικά βίντεο σε fast forward που όλοι έχουμε δει. Αυτή η εποχή είναι σαν σήμερα, λες και πήγε κάποιος βόλτα σε σημερινά μικρά χωριά ή σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.  Θα μπορούσε να είναι εικόνες δημοσιευμένες στους χτεσινούς TIMES ή στο National Geographic.

Συγκρίνετε τώρα τις παραπάνω φωτογραφίες είτε με τις καλύτερες των καλύτερων σημερινών φωτογραφικών μηχανών (αναλογικά αυτές που δείχνω ήταν ανάλογου επιπέδου ή και καλύτερες) είτε με τις θολές και κουνημένες που ο περισσότερος κόσμος μπερδεύει για φωτογραφίες λόγω έλλειψης βασικής φωτογραφικής παιδείας.

Και έτσι
από πολλούς χρήστες κινητών τηλεφώνων και κόμπακτ μηχανών δεν βρίσκεις μια φωτογραφία τους στο facebook που να ξεκαθαρίζεις καν τι δείχνει, έως αυτού του σημείου (δεν μιλάω φυσικά για καλλιτέχνες με επίτηδες θολά και κουνημένα !). Και φυσικά χωρίς οι χρήστες τους να το καταλαβαίνουν επειδή δεν γνωρίζουν.

Έχουμε κατακλειστεί από τεχνολογικά επιτεύγματα και όμως ο απλός άνθρωπος με το κινητό του και την κόμπακτ του συχνά δεν μπορεί να τραβήξει μια καλή φωτογραφία το παιδί του μέσα στο σπίτι (ή και έξω από αυτό), ενώ 100 χρόνια πριν κάποιοι φωτογράφοι τραβούσαν τις φωτογραφίες αυτές που βλέπετε.

Και τι δείχνουν όλα αυτά: 
1) Την τεράστια αξία της καλής φωτογραφίας για τον άνθρωπο και την μνήμη του μέσα στην ιστορία. Μπορεί άγνωστοι άνθρωποι των Βαλκανίων του 1910 να μείνουν 1000 χρόνια στην ιστορία επειδή έτυχε να βρεθούν μπροστά σε πραγματικούς Φωτογράφους.

2) Η φωτογραφία έχει ένα Know How που δεν έχει μπορέσει η τεχνολογία ακόμη να το αντικαταστήσει ενώ αν βάλουμε και καλλιτεχνικούς παράγοντες στην συνάρτηση δεν θα μπορέσει ποτέ.
Ουσιαστικά η τεχνολογία της φωτογραφίας βασίζεται στους ίδιους νόμους της φυσικής και του φωτός που βασιζόταν και τότε.

3) Οι τότε μηχανές είχαν "αισθητήρες" 1500 φορές μεγαλύτερους από αυτούς των σημερινών i-phone και γι' αυτό οι φωτογραφίες που τραβούσαν ήταν απείρως καλύτερες από τις σημερινές.

4) Η εκτύπωση είναι βασιλιάς.

5) Η δύναμη της ρεαλιστική απεικόνισης μέσω της ποιοτικής φωτογραφίας σπάει την ψευδαίσθηση της απόστασής μας από τα ιστορικά γεγονότα και της δήθεν μοναδικότητας της εποχής μας.
]]>
<![CDATA[Συνέντευξη του Πλάτωνα Ριβέλλη]]>Sat, 07 Jun 2014 18:45:37 GMThttp://www.photoantonakakis.gr/blog/5Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου:

"Γιατί φωτογραφίζετε;

Φωτογραφίζω γι’ αυτό ακριβώς που είπε ο Garry Winogrand. «Διότι έχω καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει και αλλάζουν τα πράγματα». Επειδή το ’χω δει σε λίγες δικές μου φωτογραφίες και σε πολλές μεγάλων φωτογράφων. Επειδή συνήθως όλα όσα κάνουμε στη ζωή μας έχουν στόχο, με γοητεύει πολύ να κάνω κάτι, να του δίνω τέτοια σημασία και στην ουσία να μην έχει, ίσως, κανένα απολύτως νόημα. Ας πούμε ότι εμείς οι άνθρωποι που είμαστε παιχνίδια στα χέρια του δημιουργού και της δημιουργίας, ξαφνικά γινόμαστε κι εμείς οι ίδιοι παίκτες, παίζουμε και φτιάχνουμε κάτι.

.....

Ποια είναι τα συναισθήματα του φωτογράφου πριν να κάνει το κλικ, τη στιγμή της φωτογράφισης και μετά; Δώστε μας ένα μικρό χρονικό της διαδικασίας της φωτογράφισης.
Αναφέρετε τη λέξη “συναισθήματα”. Τα συναισθήματα στην τέχνη έχουν τη μικρότερη δυνατή σημασία. Ο φωτογράφος, την ώρα που φωτογραφίζει, βρίσκεται σε μια σχέση έντονης παρατήρησης της ζωής γύρω του. Σαν να οξύνεται το μυαλό του και τα μάτια του. Γι’ αυτό και η φωτογράφιση είναι πολύ κουραστική δουλειά. Την ώρα εκείνη, τα συναισθήματα και η σκέψη είναι ένα πράγμα όλα μαζί. Και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Η τέχνη είναι ίσως ή μόνη διαδικασία που κινητοποιεί ταυτόχρονα το σώμα μας, το μυαλό μας, την ψυχή μας. Μετά, όταν βλέπουμε τις φωτογραφίες μας και αποφασίζουμε, υπάρχει μια έντονη χαρά γιατί ασχολούμαστε με κάτι που μας ενδιαφέρει. Εγώ εκείνη την ώρα είμαι φωτογράφος. Εκείνη την ώρα ζυγίζω, μετράω, υπολογίζω, κρίνω φωτογραφικά. Αν μπορούμε να μιλήσουμε για συναίσθημα, τότε αυτό είναι το συναίσθημα ενός παιδιού που κάνει κάτι που του αρέσει.

....

Ποια είναι τα μαγικά συστατικά που συντελούν στη δημιουργία μιας καλλιτεχνικής φωτογραφίας;
Δεν υπάρχουν ούτε συστατικά, ούτε συνταγές, ούτε μαγείες. Συμβαίνει κάτι παράξενο, ανεξέλεγκτο και μη ελεγχόμενο όταν κάποια στιγμή συνυπάρχει η μεταμόρφωση της πραγματικότητας και ακόμα καλύτερα η υπέρβασή της. Δηλαδή κάτι συμβαίνει και το δέντρο, ενώ το βλέπουμε δέντρο, είναι κάτι πέρα από δέντρο. Αυτό δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα γίνει. Το βλέπουμε στο τέλος και εμείς οι ίδιοι, έκπληκτοι, γιατί συνήθως άλλες φωτογραφίες περιμένουμε να πετύχουμε και άλλες πετυχαίνουμε. Βέβαια αυτό δε συμβαίνει από τύχη. Συμβαίνει γιατί έχουμε δουλέψει σωστά, μεθοδικά και κάποια στιγμή αμειβόμαστε με κάτι που μας ξεπερνά.

....."

Δείτε όλη την συνέντευξή του εδώ: http://www.aplotaria.gr/platon-rivelis-chios/


]]>
<![CDATA[Το φωτορεπορτάζ γάμου κερδίζει έδαφος διεθνώς]]>Sat, 03 May 2014 16:34:36 GMThttp://www.photoantonakakis.gr/blog/4 Σύμφωνα με δημοσίευμα του PetaPixel η φωτογραφία γάμου σε στυλ φωτορεπορτάζ κερδίζει σταθερά έδαφος τα τελευταία χρόνια. Στο εξωτερικό όλο και περισσότερα ζευγάρια αναθέτουν σε φωτογράφους να καλύψουν τους γάμους τους σε αυτό το στυλ, κάτι που σημαίνει ότι αποφεύγουν τα άπειρα στησίματα και πόζες ενώ αντίθετα επιδιώκουν πολύ πιο αυθόρμητες και "φυσικές" εκφράσεις και φωτογραφίες που δεν συνηθίζονται και πολύ στην χώρα μας.

Μια τέτοια προσέγγιση βέβαια για να γίνει σωστά και ειλικρινά θα πρέπει το ζευγάρι να ξέρει τι φωτογραφίες θα πάρει στο τέλος καθώς δεν μπορεί κάποιος να θέλει και την ασφάλεια του παλιού αλλά και το καινούργιο, ορίστε μερικά παραδείγματα που θα σόκαραν πολλές νύφες:


]]>
<![CDATA[Wedding Proposal in Moscow during CSKA-PAO ]]>Sat, 19 Apr 2014 00:38:19 GMThttp://www.photoantonakakis.gr/blog/-2 Στο ημίχρονο της διάρκειας του παιχνιδιού ΤΣΣΚΑ-ΠΑΟ (2ος αγώνας) στην Μόσχα, είχαμε και μια πρόταση γάμου !! Κάτι που αποδεικνύει ότι και οι Ρώσσοι έχουν σοβαρή παράδοση στο άθλημα και το αγαπάνε πολύ.
]]>
<![CDATA[Σύσταση του μυστηρίου του γάμου]]>Thu, 10 Apr 2014 21:08:55 GMThttp://www.photoantonakakis.gr/blog/april-11th-2014 Από το φυλλάδιο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης διαβάζω:

"Το γάμο ανήγαγε σε Μυστήριο ο Σωτήρας Χριστός στην Καινή Διαθήκη και με την παρουσία του στο γάμο της Κανά, και με όσα είπε ως προς το αδιάλυτο του γάμου προς τους φαρισαίους που τον πείραζαν. Τι είπε τότε; "Ούκ ανέγνωτε ότι ο ποιήσας απ' αρχής άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς και είπεν, ένεκεν τούτου καταλείψει άνθρωπος τον πατέρα αυτού.... Και πρόσθεσε ο Χριστός προς τους φαρισαίους: "ώστε ουκέτι εισί δύο, αλλά σάρξ μια ο ούν ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτω (Ματθ. ιθ' 4-6). Και βέβαια ρητώς στην Καινή Διαθήκη δεν ονομάζεται ο γάμος μυστήριο, παρά μόνο παραβάλλεται από τον απόστολο Παύλο προς τη μυστική ένωση του Νυμφίου Χριστού προς τη νύμφη Εκκλησία, για να καταδείξει την αγάπη που πρέπει να έχει ο άνδρας προς τη γυναίκα. Και προσθέτει: "το μυστήριον τούτο μέγα εστίν, εγώ δε λέγω εις Χριστόν και εις την εκκλησίαν" (Εφεσ.ε'32). Δηλαδή εικόνα και ομοίωση της μυστικής ένωσης του Χριστού με την εκκλησία ήταν η τέλεια ένωση του άνδρα και της γυναίκας, στην αρχή της δημιουργίας, με ιερό δεσμό και εκείνη, όπως με μυστηριώδη έννοια και αυτή. Πάλι δηλαδή αποδίδει ιερότητα μυστική και στο γάμο ο απόστολος Παύλος με την παρομοίωση που κάνει. Αλλά και η ιερή Παράδοση ανέκαθεν παραδέχθηκε και ως μυστήριο ιερούργησε το γάμο, τη σύζευξη άνδρα και γυναίκας. Λέει ο Μέγας Βασίλειος στην "Εξαήμερο" του:"ο της φύσεως δεσμός (γίνεται) ο δια της ευλογίας ζυγός". Και ο Μέγας Φώτιος:"ουδέ γαρ η συνάφεια, αλλ' η της ευχής τελετή ποιεί την μνηστείαν εις γάμον λογίζεσθαι".

"Ο Γάμος είναι ισόβιος δεσμός, έχει το αδιάλυτο, εκτός αν συμβεί το φοβερό αμάρτημα της συζυγικής απιστίας, η μοιχεία, την οποία ως μόνο λόγο διάλυσης ο Κύριος και η Εκκλησία του αναγνωρίζει. "Εγώ δε λέγω υμίν ότι ος αν απολύση την γυναίκα αυτού παρεκτός λόγου πορνείας, ποιεί αυτήν μοιχάσθαι" (Ματθ.ε'32).

Και εδώ έχουμε διαφορά στο ζήτημα του γάμου με τους Λατίνους, διότι αυτοί, και αν συμβεί μοιχεία, δεν δίνουν διαζύγιο, όπως δίνει την άδεια ο Χριστός, αλλά ορίζουν χωρισμό ισόβιο "από κοίτης και τραπέζης". Είναι λοιπόν ο γάμος αδιάλυτος. Και ορατά μεν σημεία του μυστηρίου είναι η αμοιβαία συναίνεση και συγκατάθεση του άνδρα και της γυναίκας, για να έλθουν σε γάμο. Είναι και η τελετή της Εκκλησίας με τα στέφανα με τα οποία τους στεφανώνει και με τις ευχές και ευλογίες της. Αόρατο είναι η θεία Χάρη που αγιάζει και στερεώνει και συσφίγγει το φυσικό δεσμό του γάμου. Περιττό να προσθέσουμε, ότι ο γάμος δεν μπορεί να γίνει αν υπάρχουν συγγενικά κωλύματα. "


]]>
<![CDATA[The Greek Wedding: traditions and rituals]]>Thu, 26 Dec 2013 17:40:36 GMThttp://www.photoantonakakis.gr/blog/the-greek-wedding-procedure
The couple will be standing in front of a table where the Gospel, the wedding rings, 2 ‘halos’, a glass of wine and the ‘melokarido’ (a bowl of honey and walnut mixture) will be placed.

Wedding rings
: the wedding rings are a symbol of commitment. They also symbolise eternity because the circle has no beginning or end. The priest will bless them over the Gospel and then place them to couple's foreheads. The best man will then ‘exchange’ the rings between bride and groom for 3 times. At some point the priest will pray for the bride and groom coming together in ‘one flesh’ and will get them to hold their right hands which they will then hold for the rest of the ceremony as a symbol of eternal unity.

Halos’
. The priest will bless 2 ‘halos’ and will place them upon couple's heads. The best man will swap the ‘halos’ 3 times. This is another symbol of unity and eternity/eternal love.
Before the priest puts the ‘halos’ on couple's head he will make the sign of the cross in front of the couple. At this point you will hear their names called by the priest. The priest will be saying that (the name of the bride) is getting married to (the name of the groom) and vice versa. This is the part when close relatives often become emotional.

Wine
:
The priest will give to the couple wine, to drink from the same glass. This symbolises that the couple needs to share everything from now on, including the joys and sorrows of life. The best men will also drink from the same glass.

‘Melokarido’
:
The priest will give them a spoonful of honey and walnuts mix which symbolizes virility and the sweetness of life (a Cretan tradition).

Isaiah ‘dance’
:
The priest will take the couple to walk 3 times around the table. This symbolises the first steps in their ‘new’ life together and it’s a demonstration of joy. The circular movement symbolises eternity. The guests will throw rice on them which symbolises fertility, good luck and stability (‘to root like rice’).

Sugar coated almonds: The sweet part (sugar) and the bitter part (almond) symbolise the joys and the sorrows of life that the couple will go through together. Almonds also symbolise fertility. At the end of the wedding the guests will be offered a ‘bomboniera’ – this is a pouch containing sugar coated almonds (in greek: koufeta). The koufeta in the bomboniera can only be a prime number (divided only by 1 and itself), ie, 1, 2, 3, 5, 7, etc. This symbolises the unity of the couple and that they will be un-separated.

Best man/woman
:
In orthodox church you can have a ‘best man’ or ‘best woman’. The best man is called ‘koumparos’. Koumparos attends not just as a witness but he also commits himself to stand by the couple and support them for the rest of their lives. It’s an honour to become a ‘koumparos’ and that starts a relationship with the couple, similar to being a non-blood related relative, which will continue beyond the wedding day.
At the end of the wedding the couple will probably stand alongside their parents, all siblings and koumparos and wait to be greeted from the guests. Sometimes this is quite an organised line up, sometimes not.

You may hear….

‘gamos’ which means … wedding and marriage
‘I ora i kali’…. This is what everyone wishes a couple that are about to get married or their family. It literally means ‘a good time’ or could be translated ‘the time will be good’. Well, it states the obvious really!
‘Na zisete’… this is what you wish the couple. It means ‘to live’.
‘i nifi’ – the bride,   ‘o gambros’ – the groom

]]>
<![CDATA[Παράδοση της νύφης στον γαμπρό, μια ιδιαίτερη ιστορία...]]>Sat, 14 Sep 2013 18:21:35 GMThttp://www.photoantonakakis.gr/blog/3 Συγκλονιστική η ιστορία 62χρονου που σύντομα θα πέθαινε από καρκίνο. Aφού δεν προλάβαινε να ζήσει για να τις δει νυφούλες ετοίμασε ειδική τελετή για να παραδώσει τις κόρες του στους γαμπρούς πριν τους γάμους και πριν ο ίδιος πεθάνει ..
]]>